over

foto: Lette-fotografie.nl

Boekpresentatie ‘Sterrenkind’ (foto: Paul Appelman)

Voordracht ‘Twee handen op mijn buik’ (foto: Cultuur Platform Woerden)

Debora d’Hont-Dieleman is een verhalenverteller: verhalen over mensen of museumobjecten, verhalen over vroeger en nu, verhalen die raken. Debora heeft de opleiding tot Chief Storyteller gevolgd bij de Storytelling Academy. De kracht van verhalen is om te verwonderen, maar zoals ze zelf heeft ervaren kunnen verhalen ook helpen om te helen.

museumeducatie en publieksarcheologie

Als publieksarcheoloog met een specialisatie in educatie werkt ze voor verschillende musea. Haar enthousiasme voor het verleden deelt ze graag met zoveel mogelijk mensen. Of het nu gaat om een rondleiding voor volwassenen, een museumles voor kinderen of een archeologieworkshop voor brugklassers: elke doelgroep heeft zijn charme.

‘Het is een uitdaging om het verhaal aan te passen aan de leefwereld van de luisteraars en ze actief te laten deelnemen.’

Debora legt haar creativiteit graag in het ontwikkelen van educatief materiaal: museumlessen, workshops, rondleidingen en speurtochten. Haar doel is om mensen te stimuleren beter te kijken. Er is zoveel moois te zien in musea.

Als inwoner van Woerden en als bestuurslid van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging werkt ze actief aan de promotie van de stadsgeschiedenis. Ze is medeoprichter van de werkgroep ‘Historische Storytelling’ waarbij historische personages tot leven worden gewekt na het doen van (archief)onderzoek.

Als publieksarcheoloog is Debora gespecialiseerd in de verhalen van de Romeinse Limes. Ze heeft een podcast De Limes leeft! en is bezig aan het vijfde seizoen. Daarnaast heeft ze in Woerden onder andere een gids en buitenborden over de Limes geschreven, om zowel inwoners als toeristen enthousiast te maken voor het bijzondere Romeinse erfgoed dat onder de grond ligt.

Schrijven

Op 6 juli 2023 verscheen Debora’s eerste prentenboek Sterrenkind bij uitgeverij Lemniscaat. Het gaat over haar kinderen, waarvan 1 stil geboren. Amber Moonen heeft het verhaal prachtig verbeeld. Debora hoopt dat het boek andere gezinnen kan helpen die eenzelfde verhaal hebben en dat de stilte rondom babysterfte wordt doorbroken.

‘Onze sterrenkindjes zijn onzichtbaar, maar horen bij ons gezin en hun naam mag genoemd worden.’

Op dit moment (2025) schrijft Debora gedichten rondom het thema moederschap en verlies. Bij haar gedicht ‘Twee handen op mijn buik’ wordt een kunstwerk gemaakt door Anneke Winsemius voor de tentoonstelling ‘Huidbestuiving’ die op 28 juni opent bij Galerie van Slagmaat in Woerden.